Penghawa Dingin

Penghawa Dingin

Sudah menjadi satu kewajiban, setiap satu rumah paling sedikit mesti kena ada satu penghawa dingin. Ini kerana faktor cuaca yang tidak menentu memaksa user untuk membeli penghawa dingin. Bil api akan berkait dengan penghawa dingin apabila ianya di pasang pada rumah. Ini kerana, penghawa dingin memerlukan tenaga api yang banyak untuk berfungsi.

Aircond-gas

 

Tapi tahukah, anda masih mampu untuk berjimat walaupun menggunakan penghawa dingin. Dengan mengikut tip-tip yang akan diberikan, anda mampu mengurangkan penggunaan tenaga api.

  1. Suhu penghawa dingin di antara 23 – 25 darjah celcius.
  2. Tukar/bersihkan penapis penghawa dingin dengan kerap. Ini bagi penghawa dingin berfungsi di tahap memuaskan hati. Penapis yang kotor menghalang peredaran udara.
  3. Tutup semua pintu, tingkap dan tempat berlubang bagi memastikan udara sejuk tidak keluar dari bilik.
  4. Service secara kerap bagi membantu penghawa dingin berfungsi di tahap optimum.
  5. Waktu malam, buka kipas dan set kan masa penghawa dingin tutup. Bilik akan cecah tahap selesa selepas beberapa jam dihidupkan. Penggunaan kipas adalah jauh lebih murah dan turut membantuk pengedaran udara di dalam bilik.
  6. Penggunaan tenaga elektrik penghawa dingin yang berusia lebih 10 tahun adalag tidak cekap sama sekali. Jika ingin gantikan penghawa dingin yang baru, pilihlah yang mana ada bintang kecekapan yang banyak.
  7. Saiz dan jenis penghawa dingin juga memainkan peranan penting untuk penggunaan tenaga api.
RADIAL SPAN 0133793679

RADIAL SPAN 0133793679