OS X El Capitan

OS X El Capitan

Sistem operasi adalah nyawa bagi setiap gadget. Tanpa sistem operasi, gadget tidak dapat menjalankan fungsi tersendirinya. Lain gadget, lain sistem operasi. Untuk Mac, sistem operasi terkini adalah OS X El Capitan.

Bila cerita tentang Mac ataupun produk Apple, amatlah jarang kita dengar sistem operasinya diserang oleh virus. Itu adalah keistimewaan produk Apple dan menjadi salah satu sebab kenapa ramai beralih kepada produk mereka.

ransomware

RANSOMWARE

Ramai sebenarnya tak tahu bahwa sebenarnya, operasi sistem El Capitan telahpun di serang dengan virus Ransomware. Virus diberi nama KeRanger. KeRanger ini akan membuat komputer yang telah dijangkiti dalam keadaan inkripsi (dikunci). Contoh permasalahan, apabila pengguna ingin membuka fail yang telah diinkripsi. Pengguna perlu membayar dalam bentuk 1 bitcoin iaitu RM1699.

Computer virus.

Menurut kajian Palo Auto Network, KeRanger ini adalah ransomware yang pertama bekerja sepenuhnya di dalam sistem OS X. Palo Auto Network turut menyatakan bahwa virus ini berasaskan Transmission BitTorrent yang bersifat Open Source.

images

Betapa power nya virus ini sebab dapat meloloskan diri daripada Apple GateKeeper, yang mana menjadi Firewall paling kukuh yang dicipta sepenuhnya oleh Apple. Namun begitu, pihak Apple dengan segera memperbaiki kelemahan dengan memperbaharui antivirus XProtect yang bertujuan menghalang virus ini terus merebak menjangkiti pengguna Mac.

 

Provide Service For Apple & Computer

Provide Service For Apple & Computer