Surface Pro 4 vs iPad Pro

Surface Pro 4. iPad Pro. Antara keduanya, yang mana lebih berbaloi nilainya? Terpulang kepada kesetiaan anda, ianya mungkin mudah untuk dikatakan yang mana lebih baik antara Surface Pro atau iPad Pro, tapi realitinya, untuk membuat keputusannya agak kompleks.  ...

Apple Akan Menghentikan Pengeluaran iPhone 6s dan 6s Plus?

Walaupun jualan keluaran terbaharu mereka laris sejak dilancarkan September lalu, Apple dikhabarkan bersedia untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 30% bagi iPhone 6s dan 6s Plus, menurut laporan Nikkei.   Nikkei memetik sebagai berkata, pengurangan pengeluaran...

“Kenapa Harga Kedai Bro Lagi Mahal?”

Isu harga Ada sesetengah pelanggan gua pernah mempertikaikan harga yang kedai gua berikan dengan harga kedai lain ataupun harga runner repairer. Berikut adalah faktor-faktor nya : - Machine store vs third party. Dua-dua original tetapi kenapa machine lagi mahal? Gua...

KOMPUTER PERTAMA DI DUNIA?

Mari kita imbau sejarah. Menonton movie, melayari internet dan mendengar lagu. Ini antara perkara-perkara lazim yang kita lakukan dengan komputer hari ini. Tapi perasan atau tidak, 20 tahun lalu, kesemua ini masih janggal untuk sebuah komputer? Dan komputer sebenarnya...

Cuma RM390 Untuk Upgrade Internal Memory Sehingga 128 GB?

Tetapi, bukan di Malaysia.   Tidak seperti kebanyakan gajet Android, Apple tidak lagi menawarkan upgrade untuk internal memory iPhone nya sejak 2008. Kesemua iPhone yang dijual berbeza mengikut internal memory yang sudah tersedia ada di dalamnya. Dan sudah...

Kejutan “Shot On iPhone 6”

  Mesti anda masih ingat dengan billboard-billboard besar di serata tempat yang memaparkan gambar-gambar yang diambil dengan iPhone 6? Ala, yang gambar lawa-lawa belaka tu. Gambar-gambar tersebut kesemuanya merupakan sebahagian daripada strategi pengiklanan dan...

Tips Menjimatkan Bateri Telefon

Dah tak perlu dibincangkan lagi, masalah bateri cepat kong ni memang dihadapi kebanyakan pengguna. Mungkin sejajar dengan kecanggihan telefon pintar masa kini yang datang dengan pelbagai jenis applikasi dan keperluan, penggunaan bateri juga semakin meningkat untuk...

Kumpulan Hacker Memenangi Ganjaran $ 1 Juta Untuk Jailbreak

Zerodium mengumumkan bahawa mereka sudah ada pemenang bagi ganjaran $1,000,000 yang ditawarkan untuk untethered jailbreak iOS 9 browser-based.     Syarikat itu mengumumkan tawaran ganjaran itu sejak bulan lepas.   "ZERODIUM akan membayar USD 1 Juta...

Kenapa Jualan iPhone Murah Berbanding Authorized Dealer?

  Kalau kita perasan, sejak kebelakangan ini, semakin banyak peniaga-peniaga online seperti Instashop, Facebook dan media-media sosial lain yang menjual iPhone pada harga yang murah, jauh lebih murah berbanding harga yang rasmi dari pengedar yang sah. Kalau harga...

Apple: Lebih Ramai Pengguna Android Beralih Ke iOS

Dalam conference call laporan pendapatan suku keempat 2015 baru-baru ini, Tim Cook, CEO Apple, mengesahkan bahawa syarikat tersebut mencatatkan kadar tertinggi untuk pengguna Android yang beralih/bertukar kepada Apple sejak syarikat itu mula merekodkan statistik ini...

iOS 9.2 Beta 1 Dikeluarkan Untuk Percubaan Pada iPhone, iPad, iPod Touch

Apple telah mengeluarkan beta bina pertama iOS 9.2 kepada pengguna yang mengambil bahagian dalam beta pemaju dan program ujian beta awam. iOS 9.2 beta 1 tiba sebagai nombor binaan 13C5055d dan boleh didapati untuk semua peranti iPhone, iPad dan iPod yang serasi dengan...

Downgrade iOS 9.1 Ke iOS 9.0.2?

Downgrade Semula iOS 9.1 Ke iOS 9.0.2   Baru update iOS 9.1 dan rasa menyesal?   Update iOS anda kepada versi 9.1 ada kelebihannya seperti yang dikongsikan dalam post sebelum ini. Namun terdapat juga beberapa pengguna yang merasakan mereka lebih prefer...

Apple Music Menandingi Spotify

Semakin hari, Apple Music semakin menandingi Spotify, dengan 6.5 juta pelanggan berbayar.     Apple Music telah mendapat sambutan yang agak menggalakkan daripada penggunanya sejak dilancarkan 3 bulan lalu. Ini menjadikannya pencabar yang penting kepada...

iOS 9.1 – Update Terbaru Keluaran Apple!

  Apple baru sahaja melancarkan iOS 9.1 untuk iPhone, iPad dan iPod touch, yang termasuk beberapa perbaikan bug dan penambahbaikan.   Berikut adalah senarai lengkap ciri-ciri baru, pembaharuan dan penambahbaikan kepada bug dalam IOS 9.1 seperti yang...

Ciri-Ciri Kamera iPhone 6s

Dengan pelancaran iPhone 6s dan iPhone 6s Plus, maka kamera terbaharu daripada Apple kini sudah boleh diterokai. Dan seperti biasa, dengan ada nya kamera baharu, maka akan ada lah pembaharuan baharu. Dan mungkin lebih hebat!   Jadi, adakah kamera terbaharu dari...

Tips Untuk Mengurangkan Penggunaan Mobile Data

Masalah penggunaan mobile data terlalu tinggi?   Timbul beberapa isu selepas update iOS9 dengan rata-rata pengguna ada yang mengalami masalah mobile data tidak berfungsi untuk beberapa aplikasi, sementara yang lainnya pula mengalami masalah penggunaan data yang...

Mengembalikan Semula Ikon Kamera Selepas iOS 9 Update

    Terdapat beberapa pengguna iPhone yang dapati ikon kamera hilang selepas iOS diupdate. Misteri di sebalik kehilangan secara mengejutnya masih belum dapat dipastikan sebabnya, tapi jangan risau. Benda boleh kita selesaikan. Ikut saja langkah-langkah mudah...

Adobe Photoshop Express 4.0 Untuk iOS

  Untuk pengguna iOS sekalian, ada berita untuk anda. Adobe telah melancarkan Photoshop Express 4.0 untuk iOS yang akan memberikan pengalaman baru kepada pengguna. Versi terbaharu ini mampu menyokong CreativeSync, boleh mengimport untuk Dropbox dan Facebook,...

terminaltech.my

  Sedikit sebanyak sejarah terminaltech.my 1st Specialist Apple Produk dan Komputer di Shah Alam.Alhamdullillah, memanjat sejuta kesyukuran kepada Ilahi.Kini terminaltech.my sudah bersedia sepenuhnya untuk berkihdmat kepada rakyat Malaysia.Setelah hampir 4 tahun...

BOOT WINDOW KE USB PENDRIVE

Assamualaikum dan salam sejahtera semua. Ok kali ni saya nak kongsi cara boot window 7/8 ke dalam pendrive jadi mudah bagi NOTEBOOK/NETBOOK yang tiada CD rom. Benda yang paling penting nak kena ada dah tentu nya pendrive. Kalau tidak ada pendrive. Macam mana nak buat...