News

Today or any day that phone may ring and bring good news

GPS Tracker – Pemagar (Chapter 1)

GPS Tracker (Kereta, motorsikal, lori mahupun bas) Apa itu GPS Tracker? 🤔 GPS bermaksud Global Positioning System, dari menghuraikan satu satu huruf yang digunakan, kita dapat tafsirkan maksud tersebut. Global bermaksud seantero dunia, hal ini kerana GPS adalah...

Simple TROUBLESHOOT, iPhone (Part 2)

Sudah baca sepenuhnya artikel sebelum ini? Ada yang bajet-bajet terus jadi "Otai"? Haha takpe-takpe ilmu kena sharing. Jangan nak kedekut, hidup ini tak lama kan kan kan 😘 Ok, post ini adalah sambungan kepada Simple TROUBLESHOOT, iPhone (Part 1) 5. Wi-Fi Lemah/Tiada...

Ransomware di MacBook (Reborn)

11 Aug 2017, Ransomware di Macbook/ iMac kembali menyerang 😳. Tapi kali ini dia siap lock device (EFI Firmware Lock) dan minta duit untuk unlock 😡. Haa jadi user sekali, jagalah Macbook/iMac. Kalau tidak pishang 😭. Customer mengadu cakap ada orang hack - lock device...

Simple TROUBLESHOOT, iPhone (Part 1)

Sudah berapa tahun pakai iPhone? Up 2 tahun, anda layak dipanggil "Otai" or "King" dan jika kurang dari itu anda "Newbie". Hahaha Tak kisahlah berapa lama anda menggunakan iPhone, semua sama sahaja. Kita adalah Apple User. Apa khabar dengan iPhone anda? Ada baik ke...

Apple & iPhone “Beyond Limit”

  29 Jun 2007, adalah tarikh keramat apabila Apple secara rasminya melancarkan iPhone pertama. Ini bermakna usia iPhone kini sudah mencapai sedekad pada 29 Jun 2017 yang lepas. Bermula dengan model iPhone 2G dan yang terkini ialah model iPhone 7 dan iPhone 7+...

Error Kod iPhone/iPad

Error kod berlaku apabila gadget ataupun motherboard tidak dapat berfungsi dengan baik. Banyak punca-punca yang boleh membuatkan error kod terjadi. Contoh adalah masuk air, salah cara restore/update, gadget jatuh, salah cara membaiki gadget dan dll. Apabila error kod...

Google Flight Terbang Ke Malaysia

Mahukan penerbangan yang terbaik? Atau mencari masa dan lokasi percutian yang sesuai?     Bergembiralah, kerana Google Flights, enjin pencarian yang menawarkan servis untuk penerbangan terbaik, sudah berada di Malaysia.   Jika anda sedang mencari...

“Sure” Mac Tiada Virus?

Sistem operasi adalah nyawa bagi setiap gadget. Tanpa sistem operasi, gadget tidak dapat menjalankan fungsi tersendirinya. Lain gadget, lain sistem operasi. Untuk Mac, sistem operasi terkini adalah OS X El Capitan. Bila cerita tentang Mac ataupun produk Apple, amatlah...

Uber Dan GrabCar Melumpuhkan Kuala Lumpur

Trafik di tengah tengah kota Kuala Lumpur baru-baru ini lumpuh apabila pemandu teksi melakukan protest secara besar-besaran di hadapan pusat membeli-belah Pavilion di sepanjang Jalan Bukit Bintang.   Protes yang dilakukan pemandu teksi di Jalan Bukit Bintang....

Updated Version iOS 9.2.1

Apple telah melancarkan versi terbaharu iOS 9.2.1 melalui iTunes yang membolehkan mereka untuk memulihkan iPhones dan iPads yang rosak akibat diservis oleh pihak yang tidak diiktiraf. Isu ini pertama kali timbul apabila Touch ID Home Button tidak dapat berfungsi...

The New iPhone Is Revealed! (No, Not iPhone 7)

Apple telah melancarkan iPhone terbaharunya, iPhone SE yang akan dijual bermula 31 Mac ini. Pengumuman ini, yang turut melancarkan iPad Pro, walaubagaimanapun menerima sedikit reaksi negatif daripada peminat iPhone kerana mereka mempersoalkan bahawa iPhone SE hanyalah...

Bagaimanakah Anda Akan Terkesan Dengan Kes FBI Vs Apple?

Umum mengetahui berkenaan kes mahkamah antara FBI dan Apple yang berlangsung di mahkamah Amerika Syarikat sekarang. Kes ini dibawa ke mahkamah bagi membantu mereka menyelesaikan kes membabitkan penembak rambang, Syed Rizwan Farook. FBI telah mengarahkan pihak Apple...

Trend Teknologi Untuk 2016

Hari ini, terdapat lebih 2 BILLION pengguna telefon pintar di dunia, dan nombor ini dijangka akan terus bertambah. Telefon pintar, tablet, jam pintar, AI (yang macam Jarvis dalam filem Iron-Man tu) terus menjadi revolusi teknologi terbesar sejak kewujudan komputer dan...

Gelombang Graviti, Einstein Terbukti Benar?

Berita ini mungkin tidak berkait rapat dengan teknologi dan gadget, tetapi ini mungkin membawa satu revolusi besar ke dalam dunia sains. Dan siapa tahu, teknologi juga akan terkesan sama!     Buat pertama kalinya dalam sejarah manusia, saintis berjaya...

Bagaimana Kalau, Teknologi Hari Esok Boleh Dibeli Hari Ini?

Itulah yang akan berlaku di The Gadget Show Live 2016, bakal berlangsung dari 31 Mac sehinggan 3 April 2016 di NEC, Birmingham.     Karnival teknologi terbesar di Britain itu menjangkakan lebih kurang 75,000 pengunjung yang akan memeriahkan dan menghadirkan...

“Produk Apple Adalah Mesra Pelanggan”

  ...said no one.   Tajuk di atas adalah ayat yang paling tidak akan dikatakan oleh sesiapa pun, (kecuali pengguna Apple sendiri.)   "Macam mana nak jailbreak?" Masalah ini tidak langsung dihadapai oleh pengguna Android atau pengguna selain Apple. Then...

Google Bayar Apple US$1 Billion?

  Benarkah Google telah membayar Apple sejumlah wang yang sangat besar hanya untuk memastikan enjin cariannya kekal di dalam iPhone?   Menurut laporan Bloomberg, GOOGLE dikhabarkan membayar sebanyak US$1 bilion (RM4.237 bilion) kepada Apple Inc. Bayaran ini...

Penguasaan Pasaran Kecil, Tapi Untung Sehingga 94%!

  Apple hanya menguasai sebanyak 13.5% share dalam pasaran telefon pintar dunia, tapi itu tidak menghalang mereka untuk mencatat keuntungan sehinggan 94%!   Sekurang-kurangnya itu menurut sebuah laporan syarikat perkhidmatan kewangan, Cannacord Genuity....

Pasaran Telefon Pintar Dunia 2015

    Pasaran telefon pintar dunia telah berkembang sebanyak 13.0% tahun demi tahun pada tahun 2015 dengan 341.5 juta penghantaran dilakukan, menurut data daripada International Data Corporation (IDC), Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.   Period...