11 Aug 2017, Ransomware di Macbook/ iMac kembali menyerang ?. Tapi kali ini dia siap lock device (EFI Firmware Lock) dan minta duit untuk unlock ?. Haa jadi user sekali, jagalah Macbook/iMac. Kalau tidak pishang ?. Customer mengadu cakap ada orang hack – lock device guna iCloud dari jauh (Rusia). Yang peliknya customer sudah pun buat “two step verification“. Maknanya kalau ada orang lain (hacker) tahu detail Apple ID dan password, hacker masih tidak boleh access melainkan hacker dapat code verification. Barulah hacker dapat access data/lock device dari jauh. Tapi macam mana macbook ini boleh di lock tanpa code verification Power tak? Hahaha

Cadangan saya :

  1. Sentiasa update OS X
  2. Kerap tukar password
  3. Buat “two step verification
  4. Jangan sesekali masuk/register email dan password sama dengan Apple ID di mana-mana website
  5. Nak lebih selamat jangan masuk account icloud dalam system preferences buat masa ni tunggu update terbaru dari apple..,,sekian ?

*EFI Firmware Lock ni sangat security sebab dia lock board /device, nak format or nak boot ke recovery mode pun tak boleh , ada forum cakap kene bagi battery habis baru okay , setakat ni tak pasti lagi boleh guna pakai cara ni or tak..kalau kene dekat macbook biasa okay la juga boleh test tukar hard disk , kene yang macbook baru ? retina or air macam mana ?

Bawah ini adalah gambar kejadian

Lock di Macbook

Ransomware

Email yang di terima dari hacker